ישראלים רבים נמשכים לקסם המיוחד של הגינה היפנית, שנעזרת בעקרונות עיצוב עתיקים על מנת ליצור מרחבים מרגיעים ומעוררי השראה. מוקפת בירוק רענן, עם אבנים מסותתות ומפלי מים מפכפכים, הגינה היפנית מהווה מפלט מושלם מהמולת החיים המודרניים ומזמינה להתבוננות פנימית המולידה שלווה בנפש האדם.
האם אפשר לשחזר את הקסם הזה תחת שמי ארץ ישראל? התשובה היא כן! עם ההתאמות הנכונות לאקלים הישראלי הייחודי ושימוש מושכל בצמחייה ובחומרים מקומיים, ניתן בהחלט ליצור ולעצב גינה יפנית אותנטית בגינה או במרפסת הישראלית.
מה מאפיין גינה יפנית?
קווים נקיים ומינימליסטיים
גינה יפנית מקרינה תחושה של פשטות ובהירות. המרכיבים השונים בגן, כגון אבנים, צמחייה, מים וחול, משתלבים זה בזה בהרמוניה. על אף שטחן הקומפקטי של רוב הגינות, שימוש מושכל בטכניקות עיצוב כגון שבילים מפותלים, שינויי גובה והסתרה חלקית של אלמנטים מסוימים, מייצר תחושת מרחב, עומק ופרספקטיבה מרשימה. העיצוב המוקפד מזמין את המבקר לחקור את הגן לעומק, ולגלות בהדרגה את הפינות החבויות והמפתיעות שלו.
אלמנטים טבעיים
כשמדברים על גינות יפניות, אי אפשר להתעלם מהתפקיד החשוב של האלמנטים הטבעיים בעיצוב שלהן. קודם כל, אבנים. הן נמצאות בכל מקום – גדולות, קטנות, מסותתות בקפידה ומסודרות בצורה מיוחדת כדי ליצור תמונות יפהפיות שנראות כמו נופים ממש זעירים. ואי אפשר בלי מים! בין אם זה מפל קטן שזורם בשקט, בריכה שקופה ורגועה, או מזרקה חמודה מבמבוק, המים תמיד מוסיפים תנועה ורעש מרגיע ברקע. וכדי שהכל יהיה מושלם, מפזרים בין האבנים והצמחים חול או חצץ בצורות גיאומטריות על השבילים. ולבסוף, העצים והשיחים לא סתם שם ליופי – הם גם נותנים צל נעים ושומרים שהגינה תמיד תהיה קרירה ונעימה. כשמשלבים את הכל ביחד נכון, מקבלים גן קסום שמדבר לכל החושים.
צמחייה מוקפדת
בגינה יפנית לא תמצאו סתם עציצים של פרחים צבעוניים בכל פינה. פה, לכל צמח יש תפקיד ומשמעות. ראשית, יש את עצי הבונסאי המפורסמים – עצים זעירים שגדלים בתוך עציצים ונראים כמו גרסה מיניאטורית של עצים ענקיים. הם ממש מסמלים את היופי והשלווה של הגינה היפנית. ואז יש את השיחים כמו אזליאה, שפורחים בצבעים עזים ומרהיבים בעונות מסוימות, או עצי המייפל האדומים שמוסיפים נגיעת צבע דרמטית. גם הבמבוק והאורנים הננסיים האלה נמצאים בהרבה גינות, כי הם יוצרים מסגרת ירוקה יפה מסביב לכל השאר. והכי חשוב – תמיד משתדלים לשלב כמה שיותר צמחים מקומיים שמתאימים לאקלים, כדי שהגינה תשרוד יפה ולא תצטרך יותר מדי מים או טיפול מיוחד.
שבילים ופינות ישיבה
השבילים בגינה יפנית הם פתח לחוויה הרפתקנית. הם אף פעם לא ישרים ומשעממים, אלא מפותלים ומתעקלים בין העצים והסלעים, כמו מזמינים אותך לטייל לאט ובנחת ולחשוב על החיים. לפעמים אפשר למצוא גם גשרונים חמודים מעץ שחוצים איזו בריכה קטנה או אפילו סתם שטח יבש, רק כדי להוסיף קצת אווירה. ופה ושם מחביאים כמה ספסלים או פינות ישיבה מוצלות, שיושבים עליהן ומתבוננים בגן כמו שצריך, בלי שום הפרעות מבחוץ. ובלילה, הופכים את הגן למקום קסום עם תאורה רכה ועדינה, אולי עם כמה פנסי אבן יפנים או מנורות בצורות מיוחדות.
מה מיוחד בעיצוב גינה בסגנון יפני?
בגינה יפנית העיצוב משרה רוגע, הסדר מקנה שלווה. העיצוב מתכנן עד הפרט הקטן ביותר. הקווים נקיים, הצורות מאוזנות, אבל בכוונה לא לגמרי סימטריות – ככה שתמיד יש לעין איזה עניין מסתורי להתעסק איתו.
האבנים, הצמחים, המים, החול – הכל משתלב יחד בהרמוניה, כאילו הם נועדו להיות שם מלכתחילה. הייעוד של גינה יפנית טמון לא רק ביופי, אלא בעיקר ביכולת לקחת את היושבים בה למקום אחר, שקט ונעים. מקום בו הדאגות יכולות להשתחרר.
סוגי גינות יפניות
גינות טבעיות (Tsukiyama)
מתאפיינות בשאיפה לשחזר ולהעצים את יופיו של הנוף הטבעי בתוך מרחב מוגדר. העיצוב מייצר תחושה של עומק ופרספקטיבה, למשל על ידי שילוב גבעות מלאכותיות, מפלים זורמים ובריכות מים שקטות.
גינות יבשות (Karesansui)
במקום מים ודשא, תמצאו בהן שטחים גדולים של חצץ לבן או חול, המסודרים בצורות גליות או מעגליות מסביב לסלעים גדולים. המראה הפשוט והמינימליסטי מעורר רוגע ושלווה, אווירה של מדיטציה. לעתים מוסיפים איים קטנים של צמחים ירוקים או שלוליות על מנת ליצור ניגודיות עם האבנים היבשות, אבל בסופו של דבר, העיקרון המרכזי של הגינות האלה הוא פשטות, והזמנה להתבוננות שקטה.
גינות של פינת התה (Roji)
אלה באות כהכנה לטקס התה, ומשלבות בדרך כלל שביל מפותל מאבנים שמוביל לבקתת התה.
גינות של המקדשים (Kaiyū-shiki-teien)
בדרך כלל ממש גדולות ומשלבות אלמנטים מכל סוגי הגינות. המבקרים הולכים בשביל מסוים והנוף משתנה. ממש כמו טיול בתוך ציור מדהים.
גינה יפנית - המקום השליו ביותר בבית
כשאנחנו חושבים על מפלט מהמולת החיים, מקום שקט ורגוע שבו אפשר להתנתק מהלחצים היומיומיים, קשה למצוא משהו יותר מושלם מאשר גינה יפנית. עם העיצוב המינימליסטי והמוקפד שלה, היא כאילו לוקחת אותנו למימד אחר, עולם של יופי עדין ושלווה פנימית.
מרכיבי הגינה – האבנים, הצמחייה, המים והחול – משתלבים בהרמוניה מופלאה שמזמינה אותנו פשוט לעצור, לנשום עמוק ולהתמסר לרגע. בין אם זו פינת המדיטציה האהובה שלנו או המקום שבו אנחנו מארחים חברים לשיחה שקטה, הגינה היפנית היא תמיד מקדש מפלט מושלם. היא מאפשרת לנו להתחבר מחדש לטבע, לעצמנו ולדברים החשובים באמת.
כשאנחנו צריכים הפוגה מהחיים הקדחתניים, אין כמו לשבת על ספסל העץ מול הבריכה השקטה, להקשיב לצליל המים הזורמים על הסלעים, ולתת לדאגות להתמוסס. הגינה היפנית היא מזכרת יומיומית לכך שהשקט והפשטות הם המפתח לאושר אמיתי.
עשוי לעניין אותך | טיפים לבחירת תאורת גינה סולארית >>
צפו כיצד ניתן להתרשם מגינה עוד בשלבי התכנון שלה >>
תחזוקת גינה בסגנון יפני
לטפח גינה יפנית בישראל זה אתגר מיוחד, שדורש גישה קצת שונה מהמקובל ביפן עצמה. האקלים החם והיבש שלנו מחייב התאמות מסוימות, במיוחד בכל הנוגע לבחירת הצמחייה ולמשטר ההשקיה. עם זאת, העקרונות הבסיסיים של הגינון היפני – מינימליזם, טבעיות והתערבות מדודה – נשארים בעינם.
במקום דשא צמא למים, נעדיף כיסויי קרקע חסכוניים יותר כמו טוף או צמחי תבלין עמידים. נשקיע מחשבה בתכנון מערכת השקיה יעילה, שתספק לצמחים את מה שהם צריכים בלי לבזבז טיפה. את עצי הבונסאי והשיחים ננסה לבחור מתוך מיני הצומח המקומיים, שכבר מותאמים לתנאים הישראליים המאתגרים.
עם קצת יצירתיות, נוכל ליצור אפקטים דומים לאלה שבגינה יפנית קלאסית – למשל, נחליף את האבנים הקטנות בחלוקי נחל מקומיים שיאספו טל בלילה, ובמקום חול נשתמש באבן ירושלמית שתשמור על המראה המהוקצע.
צמחים מומלצים להקמת גינה יפנית
חשוב שתמצאו את האיזון העדין בין נאמנות לסגנון המסורתי לבין התאמה לתנאי האקלים המקומיים. במקום דשא, עדיף לבחור בכיסויי קרקע חסכוניים כמו זוטה או סגינה, שיוצרים מראה ירוק ורענן עם מינימום השקיה. לנגיעות של צבע, נשלב פריחה עונתית מרהיבה כמו זו של הלנטנה, הרתמים או שיח אברהם מצוי.
עצים חרוצים כמו אלה אטלנטית, זית בר ואורן ירושלים מתאימים לאפקט היפני המוקפד, בזכות הנוף האציל והעמידות. גם צמחים ארומטיים כמו רוזמרין, לבנדר ומרווה משתלבים נהדר, ומוסיפים מימד של ריח מרגיע.
במישור העצים הנמוכים והשיחים, ניתן לשקול אוכם חד-קרני, ערער וקידה שעירה שמשדרים את המראה הבונסאי האהוב, ולא נבהלים מקצת יובש. וכמובן, איך אפשר בלי עצי האורן האציליים? מיני יערה מסוימים, כמו גם חרוב מצוי מפוסל, מתפקדים נהדר כפיסות נוף מזוערות.
שילוב מושכל ומלא השראה של הצמחים הללו יכול להפוך גם חצר ישראלית צנועה לפינת חמד מדיטטיבית.