גינה נחשבת לאחד מהמותרות שרבים שואפים וחולמים עליו. הקמת גינה חדשה היא שלב מרגש שבו אפשר לממש את כל החלומות הלוא ממומשים ולייצר שטח פתוח שעונה בדיוק על הטעם שלנו. אלא שלא תמיד הטעם של מי שמקים גינה חדשה ריאלי ומתאפשר בתנאי האקלים, מסגרת התקציב והנתונים הריאליים של הגינה. כדי להבטיח שהגינה תצליח ותעמוד בציפיות שלנו, ישנם כמה שיקולים שכדאי לנו לקחת בחשבון עוד בשלב תכנון הגינה.
הקמת גינה לבית חדש או חידוש גינה יכולה להיות משימה מתגמלת ומספקת, שיש בצידה מגוון יתרונות כמו פירות וצמחי תבלין טריים, פריחה צבעונית מרהיבה ומרחב נעים ומרגיע. עם זאת, הקמה של גינה מוצלחת דורשת מאמץ והקפדה בשלב התכנון תוך התחשבות במגוון גורמים, החל מסוג קרקע וחשיפה לשמש ועד לזמינות מים ובחירת צמחים. בארצנו הקטנטונת, בה תנאי האקלים והסביבה יכולים להיות מאתגרים, חשוב במיוחד להיות מתוכננים ולנקוט בחשיבה אסטרטגית לקראת הקמת גינה חדשה. במאמר זה נבחן כמה שיקולים חשובים שחשוב לקחת בחשבון לפני הקמת הגינה, שיאפשרו ליהנות שנים רבות מגינה משגשגת, פורחת ומותאמת לצרכים.
מקימים גינה חדשה? הנה השיקולים
שיקול 1: זמינות המים
בארץ החמה והיבשה שלנו (הכול יחסי כמובן) מים הם שיקול משמעותי. המשקעים הטבעיים בכל אזורי הארץ הם במשורה, מרוכזים כמעט רק בעונת החורף, ובאזורים מסוימים כמו בדרום הארץ ובמזרחה, גם בחורף הם זעומים. כיאה למדינה יבשה, גם תעריפי המים אינם נמוכים ולכן השקיה יכולה להפוך להיות עסק יקר. כשמקימים גינה חשוב להתחשב במזג האוויר הישראלי ולהתאים את תכנון הגינה לאקלים היבש. ככל שנמצאים יותר בדרום, כך שיקול זה הופך למרכזי יותר. בגינות בדרום כדאי להעדיף, למשל, סוקולנטים, צמחי תבלין עמידים כמו מרווחה ורוזמרין, ואלמנטים שלא דורשים מים כמו ריצוף, מסלעות וסוגים שונים של חצץ. במרכז הארץ ובצפונה אפשר להנות מצמחייה ים תיכונית וגם מצמחים שדורשים יותר מים, אך בכל מקרה, כדאי לעשות זאת במידה ולזכור שגם בצפון המים יכולים להיות בתקופות מסוימות מצרך יקר.
שיקול 2: סוג הקרקע
לקרקע הטבעית יש השפעה ישירה על סוג הצמחים שיכולים לגדול בגינה. אמנם אפשר לטייב את הקרקע על ידי הבאת אדמה ממקור אחר, אבל זוהי אפשרות מוגבלת שכן שורשי הצמחים נכנסים עמוק מאוד אל תוך האדמה ואי אפשר להביא כמות גדולה כל כך של אדמה שתחליף את האדמה המקומית. ישנם אזורים בארץ כמו בעמקים הפוריים של הצפון, בשרון ובגוש דן, שהקרקע פורייה מאוד וטובה להרבה סוגים של גידולים. קרקע כזאת מאפשרת מגוון רחב של צמחים והאפשרויות להקמת הגינה נרחבות למדי. לעומת זאת, באזורים המדבריים יותר של הארץ, כמו בנגב, או ממזרח לקו פרשת המים בהרי יהודה ושומרון, הקרקע קשה יותר לצמחים מסוימים וצריך לבחור את מרכיבי הגינה בהתאם.
שיקול 3: חשיפה לשמש
ישראל מתאפיינת בשמש כמעט נצחית שקופחת בקיץ, באביב, בסתיו ואפילו בחלק לא מבוטל מהחורף. בעוד שצמחים זקוקים לשמש כדי להתקיים, יותר מדי שמש מהווה אתגר עבור חלק מהצמחים. כמו כן, כדי להנות מהגינה, רובנו צריכים תמהיל נכון של אזורים שמשיים ואזורים מוצלים. תכנון נכון של הגינה לפני הקמה צריך לקחת בחשבון את המיקום של הגינה לעומת הבית, ועד כמה הבית מצל עליה לאורך היום, את הכיוון של השמש ואת השפעתו על הגינה. בהתאם לכך אפשר לבחור בעצים שיש להם חופה רחבה של עלים שיצרו צל נעים וקריר, ולתכנן את המיקום בהתאם לכיוון אור השמש. גם ציליות, שיחים ואפילו מסלעות צריכות להיות מתוכננות בהתאם לכיוון השמש, כדי שהצל יהיה מתוכנן נכון, ושלא נמצא את עצמנו עם פינת ישיבה שחשופה לשמש ישירה מצד אחד, ומצד שני עם ערוגת פרחים שסובלת ממחסור באור שמש.
שיקול 4: טעם אישי
אחרי שיקולים חיצוניים של אקלים ומזג אוויר, צריכים כמובן לקחת בחשבון גם את הטעם האישי. כדאי להתרשם מקטלוגים, לטייל במשתלות, להתעניין בגינות שכנות במקום מגורים ולהתייעץ עם בעלי הגינות לגבי התכנון של הגינה שלהם, ולגבי היתרונות והחסרונות שזיהו לאורך שנות השימוש בגינה. חשוב לקבל השראה ממגוון מקורות ולתת לו ביטוי בשלב תכנון גינת החלומות.
לפרטים נוספים על עיצוב גינות >>
שיקול 5: המשתמשים בגינה
בשלב תכנון הגינה, חשוב לקחת בחשבון את הצרכים הפרקטיים של כל מי שישתמש בגינה בעתיד. הורים צעירים, לא לחשוב רק על הצרכים של הילדים הקטנים בשנים הראשונות שבהן הם זוחלים ומשתוללים בגינה, אלא גם על הצרכים שלהם בגילאי בית ספר יסודי, כשהם ירצו לשחק משחקי כדור ומים, ובגיל התיכון כשירצו פינות ישיבה נעימות לשבת עם החברים לשעות ארוכות, או שטח שמתאים למסיבות. כמו כן, יש לקחת בחשבון צרכים של אנשים בעלי קושי בהליכה, אם יש הורים מבוגרים למשל. תכנון נכון יהיה כזה שמשאיר אפשרות להנגשה על ידי שבילים ורמפות שאפשר יהיה להוסיף במידת הצורך בעתיד, או להתקין אותם כבר מראש.
ישנם שיקולים נוספים במכלול השיקולים שצריכים לקחת בחשבון לקראת הקמת גינה חדשה. כדאי לתת את הזמן המתאים לקראת הקמת הגינה ולחשוב טוב על כל הצרכים, לצד הרצון והיכולת הכלכלית, וכמובן מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע מנוסים.