הקמת גינות

דואגים להביא את טוסקנה אליכם לגינה
נגן וידאו אודות הקמת גינות - סרטון שדות

כנסו לסרטון לראות תמונות מהפרויקטים שלנו

"שדות" – הקמת גינות מעוצבות

לחברת שדות נסיון של מעל 20 שנה בעיצוב והקמת גינות לבתים פרטיים וכן למגזר העסקי שדות מתמחה בהקמה ועיצוב בסגנון ים תיכוני עם שילוב סיגנונות נוספים כגון גינון יפני, אנגלי וספרדי,
אנו מייחסים משמעות רבה לשילוב בין פנים הבית לטבע שמחוץ לבית תוך כדי הקפדה וחשיבה על גינות חסכוניות במים הדורשות אחזקה נמוכה ומשתבחות עם הזמן

המלצות מהלב

מה מספרים עלינו?

לזאב והצוות, רק לומר הרבה תודה. אנחנו מאוד נהנים מהגינה. החיבור לנוף ולבית הכל ביחד מרגיש כמו לחיות בשמורת טבע. ובלילה התאורה יוצרת אווירה מדהימה. לכל מי שמחפש איכות ברמה הכי גבוהה ושירות אישי ונעים אני ממליץ בחום!

זאב יקר, אנו מעוניינים להודות לך מעומק הלב, על הגינה המדהימה שהקמת עבורנו.
החל משלב התכנון שנעשה במקצועיות רבה והפגנת ידע מרשימה, תוך שילוב עשרות צמחים, ועצים, תשומת הלב לפרטים, התאמת הצמחייה והנוף לטעמנו האישי, והמשך בשלב ההקמה והביצוע המקצועי, תוך עמידה ראויה להערכה בזמנים שסיכמנו.
כפי שהבטחת, הגינה התייצבה בסטנדרט גבוה, גורפת מחמאות, והתפתחה בדיוק רב, ובהתאמה לציפיות שהצבנו.
כמו כן ברצוננו להודות לך על המסירות בה אתה והצוות שלך מתחזקים את הגינה, תוך הפגנת ידע מעמיק ומקצועיות, כיצד לגרום לגינה היפה לשגשג ולפרוח. תודה רבה

אני מבקש להמליץ על זאב דיאמנט לתכנון והקמת גינות. בהקמת הגינה שלי, בשוהם, גיליתי שמעבר להיותו מקצוען בעל שליטה מוחלטת בכל רזי המקצוע, זאב הוא אדם ממש מדהים עם נשמה גדולה ואהבה אינסופית שאותן הוא מכניס לגינה ,והתוצאה היא כיף גדול. זאב משקיע מחשבה וזמן רב בתכנון ולא מתפשר על דבר. יש לו סבלנות רבה והייתה לי חוויה אישית מיוחדת לעבוד מולו. תודה על הכל זאב.

הגינה מרהיבה ביופיה. ואין יום שאני לא מודה בליבי שפגשנו אותך. הכל פורח ומלבלב וממלא את הלב כל יום מחדש. תודה!

זאב מקצוען אמיתי, מומחה לגינות וזאת בנוסף להיותו "מענטש" ואיש נעים מאוד. צוות שדות - זאב ואושרי הגשימו עבורי את כל חלומותיי בגינה שיצרו. עברה חצי שנה והגינה משגעת ופורחת. ממליצה בחום.

תודה רבה על התהליך, התכנון, הביצוע המוקפד, על אושרי הנעים והמקצועי. שיחקתם אותה, אנחנו שמחים מאוד מהתוצאה! תודה!

הפעם מגשימים את החלום!

לקביעת פגישת ייעוץ השאירו פרטים או
התקשרו עכשיו 072-395-0748

החלטתם להקים גינה?

החלטתם להקים גינה? אל תוותרו על שלב התכנון המקדים, שיחסוך כסף וימנע מכם עוגמת נפש בשלב ההקמה. 

ישנם חלקים כדוגמת הצמחייה, הניתנים להחלפה בקלות יחסית בשלב ההקמה. לעומתם, אלמנטים מרכזיים שאינם נלקחים בחשבון והמתווים את ייעוד הגינה ואופן התאמתה לצרכים שלכם, עשויים לעלות לכם הרבה מאוד כסף במידה שיידרש בהם שינוי. הנה 5 פרמטרים עיקריים שחשוב לקחת בחשבון כשאתם מקימים גינה.

הקמת גינה עם פינת ישיבה
נגן וידאו אודות הקמת גינות - חברת שדות גינון

האם גודל הגינה קובע?

כשמקימים גינה גדולה אפשרויות התמרון והעיצוב רבות ומגוונות יותר בהשוואה לגינה קטנה. לפעמים חשוב לנו להגשים את כל החלומות שרצינו בגינה ואז אנחנו מעמיסים אותם על גינה בשטח קטן ובמקום מרחב פתוח, ירוק ומאוורר יוצרים תחושת מחנק.

כשמדובר בהקמת גינה קטנה, כדאי להימנע משתילה מרובה של עצים ולהתמקד בפרחים ובצמחים נמוכים.

בגינה בגודל הקטן מ- 30 מ"ר ניתן להסתפק רק בדשא ולא מעבר על מנת שלא להעמיס.

בהקמת גינות גדולות ניתן לחלק את שטח הגינה לאזורים שונים ולעצב כל אחד מהם בהתאם לצרכים של בעלי הבית ולייעוד של הגינה.

מהי מטרת ההקמה של הגינה?

כשמקימים גינה חשוב להבין מה המטרה לשמה היא מוקמת ולהתאים למטרה את סגנון העיצוב והאלמנטים הנדרשים. כך למשל, אם הגינה משמשת מקום משחק לילדים, רצוי לייצר מרחבי משחק בין השאר באמצעות שתילת דשא בחלק המרכזי ומיקום הפרחים ושאר הצמחייה בשולי הגינה. בגינה שמטרתה לשמש איזור אירוח כדאי לבנות פרגולה, למקם את פינת הישיבה בצל ולהשקיע בריהוט גן איכותי.

המיקום הגיאוגרפי של הגינה ורמת החשיפה לשמש

מידת החשיפה לשמש מהווה פרמטר חשוב בהקמה. בגינה החשופה רוב שעות היום לשמש, רצוי לשתול עצים ודשא. בגינה שהינה מוצלת יותר אפשר לשתול פרחים וצמחים בעלי רגישות גבוהה לאור השמש. ואם בגינה המוקמת יש חשיפה לשמש רק במשך מספר שעות ביום ניתן לשתול שיחים ולהתאים את סוג הפרחים, כאלה המתאימים לשמש חלקית. 

יש חשיבות להתאים את הצמחים לאקלים באזור בו מוקמת הגינה. אחרת אותם הצמחים לא ישרדו ותוך פרק זמן לא ארוך יתקבל מראה מוזנח ויבש אחרי שהשקעתם כסף רב בהקמה.

תכנון והקמה של גינה במרכז הארץ - צילום מקרוב של כרם ענבים

לשיחת ייעוץ ללא עלות

הקמת גינה עם סגנון

לעיצוב גינה בבית פרטי יש עיקרון חשוב מאוד. גינה משמשת חלק מהבית ולכן, יש מקום להלימה בין עיצוב הפנים של הבית לעיצוב הגינה שאתם מקימים. כמובן שגם כאן יש הרבה מקום להעדפות שלכם ולטעם האישי.

מי שיש לו בית מסודר ומוקפד, יבחר בחיפוי של הקרקע עם אבנים או טוף אשר ישוו לגינה שאתם מקימים מראה מוקפד, מודרני  ונקי בעין בעוד מי שיעדיף סגנון כפרי יבחר בצפיפות גבוהה יותר של הצמחייה וישתול עצי הדר או עצים טרופיים.

מה רמת התחזוקה הנדרשת לאחר הקמת גינה?

הקמתם גינה והשקעתם רבות בשלב ההקמה? אל תשכחו גם לתחזק אותה כמו שצריך, אחרת כספי ההשקעה ירדו לטמיון. יש כמה פרמטרים שחשוב לקחת בחשבון כגון: צמחיית פרא הצומחת מהר, עשויה לצאת משליטה ולפגוע בקו העיצובי של הגינה, מה שעשוי לגרור הוצאות גינון גבוהות בהמשך, דשא טבעי מחייב כיסוח כל שבועיים, שיחים יש לגזום והצמחים דורשים השקיה מדויקת.  

התחזוקה השוטפת כוללת גיזום, כיסוח דשא, השקיה ודישון. אם אתם יודעים שאתם לא מתכוונים להשקיע בעצמכם בתחזוקה, מצאו בעל מקצוע שיוכל לעשות זאת עבורכם.

מי שיעדיף להשקיע פחות בתחזוקה העתידית יוכל לבחור בדשא סינתטי, בחלוקי נחל ובצמחיית קקטוסים ויוכל למקום טפטפות ומערכת השקיה אוטומטית.

הקמת גינה בידי מעצב מקצועי

כפי שוודאי תיקחו מעצב פנים לעיצוב הבית, כך חשוב להתייעץ עם מעצב גינות מקצועי כשאתם מתכננים להקים גינה. תכנון מקצועי יוזיל לכם את עלויות ההקמה, וישפיע על עלויות עתידיות של צריכת מים ותחזוקה.

כשאתם מחפשים מי שיעזור לכם בהקמת הגינה ובתכנונה בקשו לראות תיק עבודות והמלצות מלקוחות שהקימו גינות עם מאפיינים דומים לגינה שלכם. קחו את זה צעד אחד קדימה, אל תסתפקו בתמונות וגשו לראות במו עיניכם את מראה הגינות גם תקופה אחרי שהוקמו.

נגן וידאו אודות הקמת גינה שמשתלבת עם פנים הבית
הקמת גינות משולבות עם בריכות מים

השלבים בהקמת גינה חסכונית

הנה מספר טיפים בנוגע לשלבים להקמת גינות חסכונית:

  • תכנון ומחשבה – "הבסיס לכל הקמת גינה הוא התכנון. ככל שנהיה מדויקים יותר בתכנון שלנו, כך יהיה לנו קל יותר לבצע את העבודה. חשוב להבין גם כי הקמת גינות זה לא זבנג וגמרנו. יש לתכנן את העבודה בשלבים, כך למשל הפעולה הראשונה שלנו תהיה הכנת השטח"
  • חומרי הגלם – "אחרי שיש לנו את הרעיון העיצובי ואת תכנית הפעולה להקמת הגינה אנחנו יכולים לעבור לשלב של רכישת חומרי הגלם. בהקשר הזה יש למעשה שני חוקים שמעט סותרים זה את זה, אבל חשוב לזכור אותם תמיד. החוק הראשון הוא שלא תמיד משתלם לקנות בזול והחוק השני הוא שלא כל מה שיקר הוא בהכרח הכי טוב בעבורנו"
  • הצבת האלמנטים המרכזיים – "אחרי שהכנו את השטח ודאגנו שכל התשתיות במקומן, אפשר להתחיל בהצבת האלמנט המרכזי בגינה שאנחנו מקימים. האלמנט המרכזי משתנה מגינה לגינה והוא נקבע בהתאם לצרכים של בעל הגינה. אם למשל אנחנו רוצים לארח ולעשות על האש אז האלמנט המרכזי שלנו יהיה פינת BBQ, אך אם אנחנו רוצים לשבת בחברותא כנראה שנדאג קודם כול לאזור ישיבה נוח ומוצל וכמובן שאפשר גם וגם".
  • סימון שבילים – "עכשיו משיש לנו את הבסיס של הגינה, הכוונה היא לגדרות החיצוניים ולאלמנט המרכזי, אפשר להתחיל בסימון השבילים ובעצם בשרטוט קווי המתאר של הגינה. לאחר מכן כל שיוותר לנו יהיה שתילת הצמחייה ונוכל להתחיל ליהנות מהגינה שלנו".


זכרו שהדבר החשוב ביותר בהקמת גינות זה ליהנות מהדרך ומהתוצאה הסופית. כל אחד ואחת מאתנו כנראה מגדירים גינה יפה בצורה אחרת ולכן אין כאן תחרות, אלא מה שחשוב זה שאנחנו נהיה מרוצים מהגינה שלנו. מובן שגם אפשר ומומלץ לפנות לייעוץ עם מעצב גינות, אבל יש המוצאים שחלק מהכיף זו עבודת הידיים.

שאלות נפוצות על הקמת גינות

אם אתם מעוניינים בשלב הראשון רק בחלקת דשא ומעט פרחים סביבה תוכלו לתכנן לבד, אולם אם שטח הגינה גדול ונדרשים גם עצים, שיחים, אלמנטים של תאורה ומערכת השקיה, מומלץ להיעזר בבעל מקצוע. ישנם הרבה מאוד נושאים הקשורים לאיכות הקרקע ולתשתיות הנדרשות לגינה שמשפיעים על תהליך הקמת הגינה ועלויות התחזוקה בהמשך.

עוד לפני שמתחילים לעבוד בגינה ולהקים אותה בפועל, אנחנו צריכים להבין בדיוק מה המטרה של הגינה. יש המון סגנונות של גינות ולכן חשוב שבעל הגינה יחשוב טוב לאיזה סגנון הוא מתחבר יותר ובהתאם לזה אפשר להתחיל את התכנון העיצובי שלה. תכנון קפדני מבעוד מועד הוא המפתח להקמת גינה בצורה החסכונית ביותר. אנחנו תמיד מעדיפים לצאת לדרך עם תכנון ושרטוט מפורט של הגינה החל בגדרות וגבולות הגינה, דרך נקודות ההשקיה, מיקום העצים ועד לנקודות התאורה והחשמל, כשהכול נעשה מתוך מחשבה עמוקה על מנת להביא לתוצאה המושלמת

  1. הימנעו מצמחיה אקזוטית והעדיפו צמחיה ים תיכונית שהינה מגוונת וחסכונית במים (השקיה כפעם בשבוע).
  2. הצללה על איזורי הדשא והצמחיה ימנעו התאיידות מים ויפחיתו את הצורך בהשקיה תכופה.
  3. בחרו בדשא סינטטי שאינו מצריך כלל השקיה
  4. שתי ציפורים במכה אחת – אבנים סופגות מים המשמשות גם לחיפוי וגם כחומרי שתילה ומקטינות את התאיידות המים ושומרות על סביבה לחה.

כדי לייצר עיצוב מעניין רצוי לשתול צמחים גבוהים ישירות באדמה ואילו את הצמחים הנמוכים למקם בעציצים ובאדניות וכך ניתן לשנות את המיקומים שלהם בגינה. זה מאפשר דינמיות וגמישות. 

בנוגע למיקום השתילה חשוב לשים לב אם מדובר בצמח נשיר, ואז פחות מומלץ למקום אותו באיזור עם חיפוי של חלוקי נחל או חצץ, שכן יקשה על התחזוקה. 

שימו לב היכן אתם ממקמים את הצמחים ביחס לצמחים אחרים, כך צמח שגדל לא יסתיר את השמש ויפגע בהתפתחותו של צמח אחר.

לא ניתן לציין פרק זמן קבוע ואחיד, שכן בחלק מהגינות נדרשת עבודת פיתוח, ריצוף, בניית אלמנטים שונים כגון: בריכת שחיה או בריכת נוי, בנית דק, הכנת תשתיות חשמל ומים ועוד.

כל גינה דורשת זמן הקמה שונה בהתאם למאפיינים שלה. הקמת גינה יכולה לארוך החל ממספר ימים במקרה של גינה קטנה ופשוטה יחסית ועד למספר שבועות.

הקמת גינה ועיצוב בשילוב צמחי בר - שדות

מידע נוסף על הקמת גינות

אנו יוצאים מנקודת הנחה, שהגינה אותה הנכם עומדים להקים עתידה להיות עבורכם מרחב שהות נעים, מענג ונוח, בייחוד בימי הקיץ החמים, ובאותה מידה מוגנת ועוטפת גם בימים קרירים וסגריריים יותר. 

בכדי שהגינה אכן תעמוד בציפיות, חייבים להביא בחשבון, כבר בראשית התכנון, שורה של עקרונות תכנוניים בסיסיים, שיבטיחו תהליך הקמה תקין ואיכותי. 

התנהלות שאינה מביאה לידי ביטוי עקרונות תכנוניים כמתחייב עלולה להוביל, למשל, (1) לתוצאה של היווצרות שלוליות והצפות בשטח הגינה מידי חורף כתוצאה מכשלים וליקויים בתשתית ובצנרת הניקוז; (2) להשתלטות מאסיבית של צמחים מסוימים, או לחילופין, 

לתחלואה ונשירת יתר של מיני צמחים אחרים, בשל אי-התאמה בין תנאי האקלים במקום לבין סוג הצמחייה שנבחר (3) לחשיפה מרובה ומתסכלת לקרני השמש החמות, כתוצאה מחוסר התחשבות בתופעות אקלימיות מקומיות, פריסה שגויה של האלמנטים השונים, טיפול לקוי בתשתיות ההצללה (מלאכותיות וטבעיות כאחד). 

(4) לתוצאה של חוסר הרמוניה, מבחינת הנראות, בין הגינה למבנה ולמעטפת הנוף הסובבת אותו. המסקנה, אם כן, היא שהקמת גינה מצריכה תכנון מושכל וקפדני, המבוסס על סקירת התנאים הפיזיים במקום המיועד והתאמה מיטבית של כלל האלמנטים שאותם נרצה לכלול במרחב הגינה. 

(5) ובאופן כללי לבזבוז הפוטנציאל הקיים במשאב טבעי העומד לרשותנו מסיבות של העדר חשיבה תכנונית או בשל חוסר יוזמה מספקת לפעול ביתר נחישות.

ראשית כל, ראוי לציין שככל שהנסיבות מאפשרות מומלץ מאד להצמיד את תהליך הקמת הגינה לתהליך בניית בית (אם אכן אלו הם פני הדברים).  הסיבה לכך היא שבמצב זה היכולת "למשוך ולהתממשק לתשתיות  מבנה, מים, חשמל, ניקוז וכיוב'" היא הרבה יותר נוחה מאשר בהינתן מבנה קיים. איך שלא יהיה, בכל תרחיש שהוא מומלץ  לנהל את ההקמה עפ"י השלבים הבאים:

בחירת סגנון וקווי עיצוב – הנכם מוזמנים לקרוא באתר את המאמר על עיצוב גינות, על מנת להיות מודעים יותר למורכבות ולאתגרים הקיימים. אך אל חשש! אתם עומדים ליטול חלק בתהליך מהנה ויצירתי המקנה הזדמנות להפוך חלום למציאות. בתום מלאכת העיצוב תגובש תכנית מפורטת שתתווה את תכנית ההקמה.

הכשרת המרחב הפיזי – הכוונה היא לביצוע ההכנות המתבקשות לקראת קליטה ופריסה של הפונקציות הנבחרות לגינתנו החדשה. יש לבצע תחילה חישוף פני השטח, וככל שנדרש להכשיר את הקרקע לקבלת מקטעים מישוריים ו/או משופעים, בהתאם לדרישות התכנוניות מבחינת תשתיות וצמחייה. בשלב הנוכחי נידרש לעיתים לביצוע יציקות ולמילוי אדמה לשם עיבוי הקרקע. התקנת בריכות נוי תהיה כרוכה בהכנות ייעודיות מיוחדות.

פריסת תשתיות – כפי שנרמז קודם לכן, הרי שגינה בהיותה מערכת אקולוגית-אורגנית, חייבת הסדרה רציפה ותקינה של מקורות הזנה, השקיה וניקוז. במקרים של בניית בריכה, כאמור, או בעת התקנת דשא סינטטי וקונסטרוקציות למיניהם השונים, ייעשו הפעולות המתבקשת להבטחת שימוש אופטימלי ועמידות לאורך זמן (יציקות, הקצאת שבילים, חפירות וכיוצא באלה).

פיזור אלמנטים פונקציונליים – בהתאם לתכנית קיימת, לאחר הכשרת השטח, יחל שלב מיקום האלמנטים השונים, הכוללים מסלעות, פסלים, אמצעי הצללה, ריהוט גן, מחסנים, תאורה וכל היתר. בשלב זה כבר ניתן להתרשם מרמת הנגישות והנוחות של כל אותן קבועות.

השלמת פעולות שתילה ונטיעה – גם כאן, כפי שהוסכם מראש, ישולבו סוגי העצים והצמחים השונים במינון הרצוי והמתאים, הלוקח בחשבון תהליכי גדילה וצמיחה.  נדגיש שוב שבחירת הצמחייה צריכה להביא בחשבון שיקולי עונתיות, שכן ישנם צמחים רב עונתיים, לעומת כאלה המתאימים לעונה בודדת. הנחת העבודה היא שהתכנית המיושמת תוביל בטווח הארוך לשמירת האיזון בין סוגי הצמחים השונים ולקבלת מראה גינה הרמוני ומשביע רצון. לאורך הזמן תידרש, מטבע הדברים, התערבות מקצועית לטובת תחזוקה שוטפת  וכן בכדי לעדכן לפי הצורך את מיקום/כמות אמצעי התאורה, ההשקייה ויתר האמצעים הנדרשים במסגרת הפיתוח.

הבחירה להקים גינה בחצר הבית היא הרבה מעבר להשלמת התמונה האסטטית של המרחב הכולל. 

למבנה הגינה פונקציה משמעותית וחיונית בהיות הגינה למעשה "הריאה הירוקה" של הבית. למרחב מגונן טבעי יש ערך רב וחשוב עבור כל בני המשפחה: עבור הילדים נחשבת הגינה כמרחב שהייה שנותן מענה למכלול הצרכים היסודיים לביסוס התפתחותם ברמה הפיזית, הרגשית, ההכרתית והרוחנית. 

הקמת גינה תוך התחשבות תכנונית בקיומם של ילדים תאפשר תוצאה, שבה ישולבו בגינה אלמנטים משחקיים שונים ומגוונים והודות לכך השהות בה יהיה מקביל, במובן מסוים, למשחק בגן או פארק שעשועים. 

כמובן שמורכבות המתקנים ואיכותם יכולים להתעדכן או ולהיות מותאמים על-פי הגילאים הנתונים ולהתחלף לפי קצב הגדילה. 

הרווח מקיומה של גינה עבור ההורים הוא כפול ומכופל. מצד אחד מעניקה הגינה תחושה של ביטחון ושליטה בהיות הילדים בגבולות הנחלה תחת פיקוח והשגחה, ומצד שני, במקום, למשל, לרבוץ מול מסכי טלוויזיה בבטלה גמורה ובפאסיביות מוחלטת, הילדים מוצאים עצמם פעילים, דינאמיים ונמרצים במרחבי החצר. 

בהזדמנות זו הם עוסקים בדרך כלל בפעילות ספורטיבית, אקטיבית, המשלבת דמיון ותנועה, בחקלאות לימודית או בכל פעילות מענגת אחרת. לאחר הוצאת האנרגיה ומיצוי חווית המשחק או התעסוקה הנבחרת, הופכת הגינה לשמש כמקום מנוחה ומרגוע, שבה ניתן ליהנות מהסביבה הטבעית, וכך למשל, לפרוק את תחושות המתח, הכעס ואי-השקט שהצטברו במהלך היום לקראת היום שלמחרת. 

מנקודת המבט שלנו, ההורים או הדמויות המבוגרות בבית, ניתן לייחס לגינה מעלות רבות. ראשית, מבלי להתבייש, אפשר להודות באופן ישיר וחד, שהגינה היא מקום מילוט עבורנו לשם הירגעות והתרווחות. 

לאחר יום עבודה עמוס ואינטנסיבי, הבריחה אל עבר פינה שקטה ואינטימית בגינה יכולה לאפשר לנו להיות עם עצמנו, להתבטל מעט, לעסוק במדיטציה, לארגן מחשבות ולקחת נשימה עמוקה וארוכה לפני החזרה למטלות הבית לשם סגירת היום. במהלך סופי שבוע, ימי חג, ימי הולדת ויתר הימים הטובים שרק ירבו, אין כייף גדול יותר מאשר להפוך את הגינה שלנו למוקד אירוח ועלייה לרגל, ובהזדמנויות חגיגיות אלו לחלוק את חווית האיחוד עם יקירינו, על רקע צמחיית הגינה ובאזור המוצלל על ידי העצים או מתקני ההצללה המלאכותיים.  

בהיות הגינה משאב טבעי זמין ונגיש עבורנו, נוכל להתייחס אליו מנקודת מבט לפי עקרונות תפישתיים ברי-קיימות ואז תשמש הגינה כפלטפורמה לחיזוק ערכים הקשורים באותן תפישות וכן ככלי-חינוכי והתנסותי להעמיק את ידיעותינו וניסיוננו בתחום. 

קביעת מיקום הטפטפות, מיקום גופי התאורה והעברת הכבלים תתבצע לאחר הקמת הגינה ובהתאם למיקום וסוג הצמחים שנשתלו. צמח קטן לדוגמא, דורש תאורה חלשה יותר. תהליך ההשקיה צריך להיות ישיר למיקום הצמח וממוקד בהיבט פעולת המתזים והטפטפות.

קרוב לוודאי שלכל אחד מאתנו מזדמנים מעת לעת מצבי חיים, שבהם אנו מתעוררים עם איזושהי תחושה או צורך לחולל שינוי מרענן כלשהו. 

פעמים הצורך נוגע למשהו הקשור ישירות בנו או במישהו ממכרינו, ולעיתים מדובר בדחף לעשות משהו בנוגע לסביבה הפיזית שבה אנו חיים ומבלים ושיש להניח שהיא משמעותית עבורנו. 

והנה חולפת לה מחשבה, שבעצם את הבית שיפצנו לא מזמן, אבל מה עם הגינה שלנו? כבר שנים שהיא משתרעת  לה למרגלות הבית, מוזנחת וכבדת מראה, שוממה ומשעממת, נטולת כל סממן מרענן וחיוני. ואז רגע של התפקחות, הגיע הזמן לשדרג את הגינה הכבויה שלנו, מנוי וגמור שזוהי שעתה לחדש נעוריה כקדם ולהתעורר לחיים חדשים. 

אז לאחר שסיגלנו את ההחלטה ונרגענו מעט, זה הזמן לחשוב מאיפה מחליטים. העניין יכול להיות הרבה יותר יעיל ופרקטי אם נזמן ביקור מטעם איש תכנון או בשלב ראשון גנן מקצועי לחשיבה ראשונית. 

הדבר הנכון לעשות בליווי אותו אדם הוא לבצע סקירת מצב קיים. הכוונה היא לצאת אל מרחב הגינה ולהבין מה בעצם יש לנו כאן? האם ישנם אלמנטים ממסוימים לשימור ואז נחשוב על מתכונת הטיפול בהם או שהיינו רוצים לגעת בכול הקיים ולהתחיל מהתחלה. 

בהתאם להחלטתנו ניתן לשקול באופן מעשי יותר את מתכונתה של הקמת הגינה המחודשת. לגבי הטיפול בקיים, האפשרויות, למשל, הם להותיר חלק מהצמחייה ולהסתפק בריענון ועיצוב הצומח, הקרקע וכל תשתית הקשורה או התומכת באותה צמחייה (מסלעות, טרסות הגבהות וכדומה). ביחס לאלמנטים בנויים יש לבצע תהליך חשיבה דומה שבו נקבל החלטה על שיפוץ המתכונת הקיימת, או לחילופין, הריסה ובנייה מחדש. כך למשל, נוכל סופסוף להסדיר מערכת ניקוז חדשה להתמודדות עם מנות משקעים גדולות. 

מצד אחד, המציאות מלמדת כי כמויות המשקעים, ובתוך כך, מנות הגשם היומיות בחורפים האחרונים שוברים שיאים ושום תופעה בהקשר כבר לא תפתיע אותנו. 

לפי כך, רצוי עד מאד להיערך באמצעות הסדרת מערכת ניקוז המסוגלת להתמודד עם אותן ספיקות גדולות. מצד שני, במסגרת אותה מציאות אקלימית, אנו למדים על תקופות יובש, שלא נאמר בצורת, המצריכות מערכת השקיה שבה נוכל להתאים באופן דיפרנציאלי את מינוני ההשקיה לפי סוגי הצמחייה. 

כך באופן דומה נבצע תהליך בחינה ליתר האלמנטים, וכך נוכל להוסיף לתכנית השדרוג שלנו טיפול או החלפת מערכת תאורה, מתקנים עשויים עץ כגון דקים, פרגולות, ריהוט גן, תומכי ערוגות ויתר המתקנים שבשטח. בשלב הבא נוכל לעבור למימוש רצונות וחלומות שטרם הגשמנו. 

כך, למשל, להוסיף בריכה – משהו שחלמנו עליו שנים, להקים מטבח חיצוני מאובזר, להתקין מבנה שישמש כחדר כושר בחיק הטבע, להקים חדר עבודה מעץ שיזכיר לנו את מראות הצימרים וכל יתר השאיפות שלא זכו לכבודם הראוי עד כה. 

לסיכומו של דבר אפשר להתייחס לשדרוג בכמה רמות של אינטנסיביות הנעות בין התערבות מינימלית לבין הריסה והקמה מחדש. אם נלך על האפשרות השנייה, אזי, נוכל לשקול מחדש ובאופן יסודי את הכיוון והדרך ואף לקבוע סגנון חדש שטרם נחשפנו אליו בעצמנו. למעט הסגנון החדש נוכל באותה הזדמנות ללהק מחדש את כל יתר הפונקציות והאלמנטים השונים, להקצות אותם אחרת, וכן למקם אותם אחרת. התערבות מינימלית, 

ככל הנראה תמנע מאתנו אימוץ סגנון גינה חדש, אבל מי אמר שחייבים. אם אנו שבעי רצון מהקונספציה הקיימת אז מוטב להישאר איתה. בין לבין יש את דרך האמצע, שבה נחליט כאמור על עריכת השדרוג באופן דיפרנציאלי. חלק יחודש מהיסוד, חלק יעבור טיפול כלשהו ויתכן שחלק יוותר כפי שהיה. הרצון לשמר אלמנטים מסוימים, 

בעיקר סימבוליים, משקף לכל הדעות תפיסה ערכית הנותנת מקום גם לזיכרונות השמורים עמנו וגם למה שהוא בגדר נוסטלגיה.

דילוג לתוכן